Mejeriet


Att tillverka ost är ett hantverk


I mejeriet ystar vi med opastöriserad och pastöriserad mjölk från gårdens egna djur.
Allt arbete med ostarna är ett rent hantverk.

 

Så här kan en ystning gå till


07.00
07.10
07.40
08.00
08.45
08.45 – 10.15
10.15
Mjölken tas direkt från kon till ystning.
PH värde kontrolleras, bakterie och mögelkultur tillsätts.
Löpe tillsätts.
Flockningstid på mjölken kontrolleras.
Brytning av koagulerad mjölk.
Kontinuerlig rörnig och värmning.
PH kontrolleras och ostmassan skiljs från vasslen.Ostarna formas sedan i livsmedelsgodkända formar och vänds mellan 3 till 5 gånger under dagen för att under nästkommande dag saltas.

Mognad och lagring


Ostarna förvaras sedan i ett mognadslager som håller ca 10° och har en hög luftfuktighet.
Efter ca 3 veckor förvaras osten i ca 6-8° i väntan på den rätta smaken.

 

HEM

Dela gärna på Facebook!
© Copyright Tivars Gårdsmejeri - 2013