Mejeriet
Att tillverka ost är ett hantverk
I mejeriet ystar vi med opastöriserad och pastöriserad mjölk från gårdens egna djur.
Allt arbete med ostarna är ett rent hantverk.
Så här kan en ystning gå till
07.00
09.00
10.00
10.17
11.00
11.00-13.00
13.-14.00
09.00
10.00
10.17
11.00
11.00-13.00
13.-14.00
Mjölken tas direkt från kon till pastörisering.
PH värde kontrolleras, bakterie och mögelkultur tillsätts.
Löpe tillsätts.
Flockningstid på mjölken kontrolleras.
Brytning av koagulerad mjölk.
Kontinuerlig rörnig och värmning.
PH kontrolleras och ostmassan skiljs från vasslen.Ostarna formas sedan i livsmedelsgodkända formar och vänds mellan 3 till 5 gånger under dagen för att under nästkommande dag saltas.
PH värde kontrolleras, bakterie och mögelkultur tillsätts.
Löpe tillsätts.
Flockningstid på mjölken kontrolleras.
Brytning av koagulerad mjölk.
Kontinuerlig rörnig och värmning.
PH kontrolleras och ostmassan skiljs från vasslen.Ostarna formas sedan i livsmedelsgodkända formar och vänds mellan 3 till 5 gånger under dagen för att under nästkommande dag saltas.
Mognad och lagring
Ostarna förvaras sedan i ett mognadslager som håller ca 12-13° och har en hög luftfuktighet.
Efter ca 3 veckor förvaras osten i ca 6-8° i väntan på den rätta smaken.